sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Valolatoja

Valolatoja. Mikä ihmeellinen sana. Piti itsenikin miettiä että onko oikeasti oikea sana. Valolatojana valolatomossa, Hangon kirjapainossa. Sinne menin töihin Koristeviennistä joulupallojen keskeltä valolatojaksi 80-luvun alussa. Tuo viereinen kuvahan hyvin kuvaa sitä, ladotaan tekstiä lamppujen alla!
No ei nyt sentään, ja tuo kuvakin taitaa olla aikojen alusta vaatteista päätellen. Mutta muistaakseni kun kirjapainoon töihin menin niin yhdessä nurkassa ladottiin vielä tuollaisilla kirjasimilla. Alempi kuva on sentään Hangon kirjapainosta. Ja tuossa viereisessä kuvassa on kastista ladottuja kirjasimia latomahaassa. Nuo kastit olivat haluttua tavaraa sen jälkeen kun niitä poistettiin käytöstä ja saimme ostaa niitä muutamalla kympillä, itsellänikin on tuollainen pölynkerääjä.


Ja nämä kuvathan eivät missään tapauksessa osoita että olisin dinosaurusten ajalta, vaan pikemminkin miten huimaa vauhtia kehitys on mennyt eteenpäin jos kerran minäkin, nuori tyttöpahanen, olen tuon kaiken nähnyt!
Mutta kuten sanoin menin töihin Valolatomoon, ja siellähän oli toisenlaiset pelit ja vehkeet. Latomakoneita! Isoja möhkäleita, joiden sivussa vielä isompi laatikko, johon piti käsin vaihtaa fontit, mennä kehityshuoneeseen kehittämään tekstit ja kamalien kemikaalien kanssa plotraamaan. Silmänhuuhtelupiste kuvasi hyvin työn haittapuolia!
Mutta pikkuhiljaa nuo isot möhkäleet vaihtuivat pienempiin tekstinkäsittelylaitteisiin ja saimme keskustietokoneen ja kehityslaitteen, mikä lie nimi sillä ollut, ei kyllä enää muistu mieleen, mutta joka tapauksessa kemikaalien kanssa plotraaminen loppui ja muutenkin työ nopeutui ja helpottui.
Jossain vaiheessa sain ihka uuden päätteen, jolla pystyi tekemään ilmoitukset ja taulukot valmiiksi asti. Mikä taas helpotti taittajien työtä.
Se oli mukavaa aikaa! Mutta on siitä jo aikaa kun ei millään enää muista kaikkia termejä, laitteiden nimiä, joten anteeksi antakaa kaikki virheellisyydet, mutta onneksi nuo kuvat kertovat enemmän kuin sanat. Sieltä kirjapainosta sitten lähdin yksityisyrittäjäksi ja perustin tai ostin liikkeen, josta pikkuhiljaa muotoutui lelukauppa. Ja siihen loppui säännöllinen palkkatulo!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti